Painting with Light transformeert historisch centrum van Brugge tot magisch wonderland

Wintergloed engageert met creatieve licht- en videotechnologie

Genk, België, 6 december 2019 – Painting with Light, de Belgische specialist in visual design & lichttechnologie, creëerde een licht- en belevingsparcours van twee kilometer doorheen het centrum van Brugge, een van de mooiste en oudste steden van België én Unesco-werelderfgoed. Met het feeërieke concept 'Wintergloed' wil Stad Brugge inwoners en bezoekers engageren door het rijke erfgoed te combineren met een eigentijdse ervaring en een innovatieve kijk op de toekomst.

De eerste editie van Wintergloed omvat verlichte wandelpaden, waterwegen, straten, gebouwen en monumenten, bruggen en talrijke andere ruimtes en objecten, alsook een speciaal op maat gemaakte constructie op het Stationsplein. Bezoekers wandelen via het Minnewaterpark langs het lichtparcours naar de schaatspiste en winterbar, en een tweede route start aan het station en loopt via het Albertpark naar ’t Zand en de winkelstraten. Aangezien het nieuwe Wintergloed-concept in de eerste plaats voor de inwoners van Brugge bedoeld is, werd er zorgvuldig nagedacht over een manier om de stad vanuit een ander perspectief te tonen.

"Door lichtkunstinstallaties, sfeerverlichting en projecties te combineren worden de bezoekers tijdens de koude wintermaanden ondergedompeld in een warme gloed. Deze strekt zicht uit over het volledige parcours met een versterking in lichtintensiteit naarmate men de eindbestemming nadert,” vertelt Brugse schepen van toerisme Philip Pierins.

Indrukwekkende projectiemapping
Het project omvat een reeks elegante, opvallende en unieke lichtinstallaties op zes verschillende locaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van projectiemapping. Elke installatie verwijst naar de warmte en gastvrijheid van de inwoners en haar talloze bezoekers over verschillende generaties. Het parcours omvat verschillende belevingen: sommige werken kan men bekijken of aanraken en andere dompelen de bezoeker volledig onder. Dat gebeurt door middel van speelse aanrakingen, door synesthetische filosofieën en ideeën toe te passen rond kleurveranderingen en inlevingsvermogen, en door te spelen met texturen, materialen en natuurlijke elementen uit de omgeving, zoals waterreflecties.

Twee installaties maken gebruik van projectiemapping: De Kathedraal op het Stationsplein en de 19 meter hoge Poertoren, een overblijfsel van de laatmiddeleeuwse stadsversterking die in 1401 gebouwd werd door meestermetselaar Jan Van Oudenaerde als opslagplaats voor de buskruitvoorraad van de stad. Op de toren wordt een reusachtig maan geprojecteerd, die in 12 minuten een volledige maancyclus doorloopt. De Kathedraal is een houten tentconstructie van 10 vierkante meter met vier elegante spitsbogen van 11 meter hoog. Painting with Light koos deze structuur vanuit esthetisch oogpunt en als praktische oplossing om het projectiesysteem onder te brengen.

Painting with Light in VR
De stad mobiliseerde inwoners, kinderen en kunstenaars om actief bij te dragen tot Wintergloed. Zo maakten 294 Brugse schoolkinderen tekeningen en kunstwerken van fabelachtige winterdieren voor de videoprojecties. De tekeningen dwarrelen als het ware vanuit het plafond van de Kathedraal naar beneden, en elke dag worden andere figuren in de kijker gezet. 's Avonds veranderen de beelden in een 'dynamische sterrenhemel', gecreëerd door de bewegingen van mensen die binnen en buiten de tent lopen.

Ook enkele lokale kunstenaars mogen hun creativiteit de vrije loop laten in de Kathedraal. Met een VR- bril creëren de artiesten in de VR-omgeving (De Kathedraal) kunstwerken die live op het plafond en de muren geprojecteerd worden. Elke artiest krijgt de kans om zijn of haar persoonlijke stijl te uiten in een zelfgekozen thema, van architecturale tekeningen met sterke perspectieven tot grappige cartoons. Painting with Light ontwikkelde speciale lichtborstels met verschillende kleuren en texturen, die de kunstenaars kunnen gebruiken in de VR-wereld terwijl het resultaat geprojecteerd wordt. Letterlijk 'painting with light' dus!

Historische ruimtes tot leven brengen
Met zijn talrijke bruggen, poorten en parken vormt het historische centrum van Brugge het ideale decor voor Wintergloed, waarbij bezoekers ondergedompeld worden in een magische omgeving. 'De Brug' is een lichtkunstinstallatie in het Koning Albert I-park, waarbij twee meter lange ledbuizen boven de vijver zweven vanaf een op maat gemaakte dakconstructie. De lichtpatronen in de buizen worden geactiveerd door videobeelden met aansturing door handbewegingen, die door sensoren worden gedetecteerd. 'De Poort' bestaat uit tien halve bogen van op maat gemaakte ledprofielen, die met het perspectief spelen en een tunneleffect creëren in de smalle straat waarin ze zich bevinden. Bezoekers kunnen zich volledig onderdompelen in dit werk, erin rond lopen en het vanuit verschillende standpunten bewonderen. Een andere eyecatcher van het lichtspektakel is 'De Bron', een adembenemende geometrische installatie van ledsnoeren die zich over het Minnewater uitstrekken over een oppervlakte van 18 x 23 meter tussen de schaatsbaan en de winterbar.

Luc Peumans, CEO van Painting with Light, licht toe: "Het was een enorme creatieve uitdaging voor het team van Painting with Light om met zo veel uiteenlopende werken één geheel te creëren en allerlei verschillende ruimtes tot leven te brengen. Hierbij moesten we het ritme van de openbare ruimtes volgen zonder extra obstakels te creëren. En dan zijn er ook nog de verschillende lagen van storytelling om de aandacht van de bezoekers te trekken en vast te houden. Brugge heeft de lat hoog gelegd met Wintergloed, maar het concept is nu al populair en genereert positieve interactie op verschillende communicatiekanalen."

Het succes van het project bevestigt de inzet, vooruitziendheid, creativiteit en het uitzonderlijke teamwork van Painting with Light. Het bedrijf koestert dan ook de ambitie om in de toekomst nog meer hartverwarmende visuele lichtervaringen te creëren in binnen-en buitenland.

Burgemeester van Brugge Dirk De fauw concludeert: "Wintergloed is een fantastische ervaring, dankzij de harmonieuze wisselwerking tussen lichtkunstinstallaties, lichtstimuli en projecties. Bovendien is het ook functioneel: het optische effect van het licht maakt het mogelijk om het parcours in beide richtingen af te leggen, waardoor we de drukte tijdens de eindejaarsperiode makkelijker in goede banen kunnen leiden. Het licht verbindt verschillende plekken in de stad, niet alleen door de wandeling, maar ook door bijvoorbeeld dezelfde winterse lichtpatronen te gebruiken op 't Zand en op de Markt. Tot slot verbindt het licht verleden en heden door ons historisch erfgoed op een innovatieve manier in de kijker te zetten. Hartelijk dank aan het team van Painting with Light voor deze prachtige realisatie."

 

 

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.

About Flower & Feet

Flower & Feet is inspired by Anja D'Hondt and offers international PR, supported by a global network of experts. An innovative view on communication and deep market insights ensure successful partnerships. We empower clients to find their brand voice and build smart strategies. PR sunny side up!

Contact

Vrijhavenstraat 40 bus 09.01 8400 Oostende (Belgium)

+32 468 23 10 05

[email protected]

www.flowerandfeet.com